fbpx
ettevõttest

Clevon on robootiliste pakiautomaatide tootjast Cleveronist välja kasvanud ettevõte. Clevon tegeleb isejuhtivate sõidukite tehnoloogia arendamisega. Ettevõtte eesmärk on muuta pakkide kättesaamine veel paindlikumaks, soodsamaks ja keskkonnasäästlikumaks.

Clevonis on üle 90 töötaja ja meeskond kasvab.

Ettevõtte võtmetöötajatel on kogemust kokku:

Isejuhtivate sõidukitega vabastame inimesed pakkide kättesaamisega seotud ajakulust ning muudame elukeskkonna linnades säästlikumaks.

mis probleemi me lahendame?

E-kaubanduse mahtude kiire kasv on põhjustanud:

1. Pakkide kättesaamise kallinemise

2. Pakkide kättesaamisega seotud ajakulu suurenemise

3. Kullerauto juhtide puuduse

4. Fossiilkütustel sõitvate kaubikute tõttu suurema õhu- ja mürasaaste

Viimase viie aastaga on e-kaubanduse turg globaalselt kasvanud pea poolteist korda. Prognoosid näitavad kiire kasvu püsimist ehk probleemid üha süvenevad.

Viimase miili tarne probleemide lahenduseks on autonoomsed ehk isejuhtivad sõidukid. Robotkullerid suudavad linnades toimetada pakid kohale oluliselt väiksemate tööjõukuludega, mitmeid kordi kiiremini ning null-emissiooniga.

Robotkullerist

Autonoomne - esimene robotkuller Euroopas, millel on luba mehitamata sõita avalikel teedel üle Eesti.

Disainitud kauba linnasiseseks tarneks – robotkuller on kergekaaluline ja elektri jõul liikuv.

Modulaarne - vastavalt vajadusele saab robotit lihtsalt kohandada toidukaupade kohaletoimetamiseks, pakikulleriks või vajadusel isegi mobiilseks müügiautomaadiks.

Kiire ja efektiivne tarne - isejuhitav sõiduk liikleb sõiduteel kiirusega kuni 50 km/h ja töötab 5 kilomeetri raadiuses.

Turuvalmis - robotkulleri tehnoloogia on reaalses kasutuses Eestis, Leedus ja Belgias. Clevoni koostööpartnerite hulka kuuluvad DPD, DHL Express, IKI ja Colruyt.

Rohelisema tuleviku nimel

Tuleviku linnad on nutikad ja rohelised. Selleks on juba praegu linnades üle maailma kehtestatud madala- ja nullemissiooniga liiklustsoone. Sinna tavapärased kullerautod ligi ei pääse või kaasnevad sellega suured kulud.

Ainuüksi Euroopa linnades on sadu madala emissiooniga tsoone ning kümneid null-emissiooniga tsoone. Clevoni robotkullerid pääsevad pakke kätte toimetama aga ka nendes tsoonides, sest sõidavad täielikult elektri jõul.

Pikemas perspektiivis asendavad robotkullerid linnades fossiilkütustel sõitvad kaubikud ning pakivedamine muutub tundmatuseni, nagu muutus pakiautomaatidega pakkide saatmine tundmatuseni.

Korduma kippuvad küsimused

Clevoni robotkuller suudab kaugjuhi toel sõita avalikel teedel laitmatult. Kinnistel territooriumitel, nt lennujaamad, logistikakeskused jm, on robotkuller võimeline täisautonoomselt sõitma.

Järgmine etapp on avalikel teedel sõitmisel täisautonoomsuse lähedale jõudmine. Eesmärk on saavutada 90-protsendiline autonoomsus, kus sõidukite teleoperaatoril on tarvis sekkuda vaid erijuhtudel. Peamiselt selle eesmärgi täitmiseks on kavas suunata kaasatav kapital ja lähiajal arendusmeeskonda vähemalt kahekordistada.

Toote ehitame 100 protsenti ise. Me ei tee küll osasid komponente, nagu kaameraid ja akusid, aga kogu projekteerimistöö, sõidukite disaini ja tarkvara oleme ise arendanud.

Meie peamised eelised on kandevõime ja sõiduteel liiklemine. Meie robotkuller suudab kanda kuni 150 kilogrammi ning teha korraga vedusid 6 erinevasse sihtkohta ehk sarnaselt kaubaautole koostada logistilise ringi. Robotkuller liikleb sõiduteel kiirusega kuni 50 km/h, mille tõttu on see ideaalne vahend linnasiseste tarnete tegemiseks ning ei ummista jalgteesid.

Clevony sihib oma toodetega ülemaailmset turgu, millest on üks suuremaid USA turg. USA näitel tehtud analüüsid prognoosivad, et viimase miili tarne lahenduste turumaht kasvab 2027. aastaks peaaegu kahekordseks 200 miljardi dollarini. Autonoomsete ehk iseseisvate lahenduste turumaht kasvab aga veelgi kiiremini – aastaks 2028 ennustatakse viiekordset kasvu.